Martin Liljeholm, Viltmästare på Djursnäs och Fållnäs Säteri

Martin Liljeholm, Viltmästare på Djursnäs och Fållnäs Säteri

Berätta gärna lite om vem du är

- Jag heter Martin Liljeholm och är 32 år gammal.  De senaste tio åren har jag arbetat som viltförvaltare och viltmästare på Fållnäs och Djursnäs säteri utanför Nynäshamn. Jag kommer ursprungligen från Strängnäs, och för mig började jakten som en hobby. Min pappa och farfar var övertygade om att det aldrig skulle bli något annat än just en hobby – de såg hellre att jag blev snickare.

Det hela började när jag gjorde en skolpraktik på Hässelbyholm, en plats utanför Strängnäs, där jag fick arbeta med en viltmästare under en veckas tid. Det var då jag upptäckte att yrket som viltmästare existerade – något jag inte ens visste var möjligt. Att man kunde arbeta med jakt på heltid var en överraskning för mig, och jag är tacksam att jag fick chansen att göra den här praktiken.

För att nå min nuvarande position på Djursnäs och Fållnäs genomgick jag viltmästarutbildningen. Denna utbildning består av minst fyra års praktisk erfarenhet, inklusive ett praktikår, tre elevår och ett halvår på Öster Malma där den teoretiska delen av utbildningen avslutas. Dessförinnan studerade jag jakt- och viltvårdsprogrammet på RyssbyGymnasiet i Småland.

 

Vad innebär det att arbeta som viltmästare? 

- En viltmästare har det övergripande ansvaret för all viltförvaltning på gården. Det innebär att förbereda och utveckla jakten så effektivt som möjligt. Jag pratar ofta om konceptet adaptiv förvaltning, där man kontinuerligt analyserar naturen och de resurser man har att arbeta med. Utifrån den analysen vidtar man åtgärder, som till exempel utfodring, och därefter genomför man jakten och inventerar igen.

Målet är att uppnå de uppsatta målen innan säsongen är slut, varefter processen börjar om. Det som gör jakten så spännande är att resultaten är snabbt synliga – redan efter ett år kan man se om man har gjort rätt. I jämförelse med skogsbruk, där det kan ta upp till 70 år innan man ser om insatserna har gett önskat resultat, är det en betydligt mer direkt feedbackloop.

 

Hur mycket jakt blir det som viltmästare? 

- Jag tror att många har uppfattningen att det endast handlar om jakt. Det stämmer inte, utan det handlar mycket om jaktförberedande men även tillvaratagande av viltet efter jakt på ett etiskt och hållbart sätt. Men självklart, under säsongen som är från augusti till slutet på januari blir det ett par gånger i veckan. Men när säsongen tar slut så är det perioder där man inte jagar överhuvudtaget, förutom eventuell skyddsjakt. 

 

Berätta om Djursnäs och vad det krävs för att få sälja viltkött? 

- Efter fyra år som viltmästare insåg jag att många undrade hur de kunde få tag på viltkött efter våra jakter. Förr fick man kanske ett kilo kött som betalning för att delta i drevet, men det fungerar inte längre så. Vi bestämde oss därför för att börja sälja viltkött direkt till allmänheten istället för att leverera det till vilthandlare.

Vi byggde en butik på gården och började sälja det vilt vi jagar här – allt från gräsänder till rådjur och älg, samt förädlade produkter som korv och rökta stekar. Intresset har varit stort, och vi har märkt att acceptansen för viltkött har ökat. Folk är nu mer engagerade och glada när det är jakt, istället för att oroa sig.

Allt kött vi säljer kommer från våra egna jaktmarker, och vi har inga planer på att expandera mer än så. Vårt slakteri är kommungodkänt för att hantera fågel, rådjur, hjort och älg, men vildsvin måste gå via en godkänd vilthanteringsanläggning. Det är en av anledningarna till att vårt viltkött är eftertraktat i Stockholmsområdet, där det annars kan vara svårt att få tag i. Just nu väntar vi på en eventuell lagändring som skulle ge oss rätt att själva stycka vildsvin, men vi får se vad som händer.

 

Berätta lite om Vilt & Natur och vad som får er att sticka ut? 

- Vilt & Natur är ett nystartat företag som jag har grundat tillsammans med två goda vänner. Vårt fokus ligger på att leverera högkvalitativt viltkött direkt hem till dörren i hela Stockholm. Förutom viltkött kommer vi under höst- och vintermånaderna även att erbjuda björkved. Dessutom har vi planer på att expandera vårt utbud med tjänster som troféer, skinnberedning och mycket mer.

Det som gör Vilt & Natur unikt är flera faktorer. För det första kommer allt vårt kött från lokal produktion, vilket inte bara minskar vårt klimatavtryck utan även stödjer en ekologiskt hållbar framtid. Trots den stora efterfrågan på viltkött i Sverige, utgör det bara cirka 4% av landets totala köttförbrukning. Här ser vi en stor möjlighet att förändra marknaden och ge fler människor tillgång till detta hälsosamma och miljövänliga alternativ.

Vi strävar efter att sätta en ny standard för viltkött genom att erbjuda hemleverans i hela Storstockholm med ett brett sortiment. I en tid då människor blir allt mer medvetna om vad de konsumerar, tror vi att vår tajming är perfekt.

Kvalitet och rättvisa priser är också centrala för oss på Vilt & Natur. Vi vill göra det enklare och mer tillgängligt för alla att köpa viltkött, oavsett om du är jägare eller inte. Vår ambition är att erbjuda ett prisvärt och bekvämt alternativ till de dyrare alternativen på marknaden. Genom att beställa online och få det levererat direkt till dörren, kan våra kunder njuta av fördelarna med viltkött utan krångel. 

 

Är det något mer du skulle vilja lägga till?

- Det är viktigt att hålla hög etisk standard inom jakt och att tänka på hur det uppfattas av allmänheten. Vi ska vara stolta över det vi gör men undvika att provocera. Jakten måste bedrivas med hänsyn till att många ser på den med andra ögon, så det gäller att visa respekt och vara försiktig med hur vi uttrycker oss.


Samtidigt måste vi förvalta viltstammarna på ett sätt som minimerar påverkan på allmänheten, som trafikolyckor och vilt i samhällen. Det kräver balans och noggrannhet för att vi ska kunna fortsätta bedriva jakt och viltvård på bästa sätt.