
Älgfilé med smörkokt spetskål och parmesan
Älgfilé kan du behandla på ungefär samma sätt som oxfilé, men älgen är något trådigare i konsistensen.Stek den gärna på låg temperatur medium rare. Att smörkoka kål och använda kålets eget spad ger en väldigt fin smak som passar fint till vilt.
Ingredienser (4 pers):
-
600 g älgfilé
-
1 spetskålhuvud, grovstrimlat
-
100 g smör, rumsvarmt
-
1 msk plockade timjanblad
-
100 g riven parmesanost
-
3 dl kalvfond utblandad från koncentrat
-
2 msk balsamvinäger
-
1 tsk honung
-
matolja och smör till stekning
-
salt och svartpeppar
Så här gör du:
-
Sätt ugnen på 125 grader.
-
Krydda köttet med salt och peppar och bryn det hastigt runtom i olja och smör i en stekpanna.
-
Stek färdigt köttet i ugnen till en innertemperatur på 54 grader, låt vila i 5 minuter.
-
Lägg spetskålen i en gryta och fyll på med vatten så att det täcker en tredjedel.
-
Koka kålen hastigt under locka så den faller ihop.
-
Sila av kålspadet. Spara 1 dl i en kastrull.
-
Koka upp kålspadet och mixa ner 100 g smör med en stavmixer, smaksätt med salt och timjan.
-
Vänd ner smörblandningen i kålen och tillsätt tre fjärdedelar av parmesanosten.
-
Smaka av kålen med salt och peppar.
-
Koka upp fonden och tillsätt vinäger och honung.
-
Koka ihop till sötsyrlig smak, smaka av med salt och peppar.
-
Lägg upp kålen på tallrikar – ta gärna lite extra smörstuvning och toppa med skivat älgkött och resten av parmesanen.
-
Ringla skyn runt om.